Wykonanie
Marynatapęczek
bazylii2 ząbki
czosnku1
cytryna150 ml
oliwy z oliwekDo sałatki2 piersi z
kury200 g
młodych liści
szpinaku2 plastry
bekonu2
suszone pomidory1 mała
czerwona cebulaświeżo zmielony
pieprz,
sólCzosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Liście
bazylii drobno siekamy. Wyciskamy
sok z cytryny. Każdą pierś kroimy w pasy.
Oliwę wlewamy do niezbyt głębokiego naczynia, dodajemy
sok z cytryny,
czosnek i posiekaną
bazylię, mieszamy. Wkładamy
mięso i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Bekon kroimy w wąskie paseczki i smażymy je na patelni 5 min, aż się skurczą i będą chrupkie.Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Suszone pomidory drobno kroimy.
Cebulę obieramy, kroimy w talarki, szklimy na 2 łyżkach marynaty.
Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką ( nie dodajemy tłuszczu). Smażymy na niej zamarynowane filety przez 10 min by ładnie się przyrumieniły.
Następnie kroimy w kostkę.
Szpinak,
cebulę oraz
mięso dzielimy na dwie porcje.W 2 miskach układamy liście
szpinaku, skrapiamy
oliwą, na wierzchu układamy
cebulę a na niej
mięso. Pierwszą
sałatkę posypujemy
bekonem,
drugą
suszonym pomidorem.
Doprawiamy
solą i
pieprzem.