ßßß Cookit - przepis na Lekki Obiadek bądź Kolacja

Lekki Obiadek bądź Kolacja

nazwa

Wykonanie

Na 2 porcje
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
1 cytryna
150 ml oliwy z oliwek
2 piersi z kury
4 plastry bekonu
200 g młodych liści szpinaku
Kilka liści bazylii odkładamy na później, siekamy wszystkie pozostałe. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok.
Każdą pierś kroimy na szerokie pasy. Oliwę wlewamy do niezbyt głębokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, czosnek i posiekaną bazylię, mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Bekon kroimy w wąskie paseczki i smażymy je na patelni 5 min, aż się skurczą i będą chrupkie.
Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką ( nie dodajemy tłuszczu). Smażymy na niej zamarynowane filety przez 10 min by ładnie się przyrumieniły.
Na talerzach układamy liście szpinaku, skrapiamy oliwą, na wierzchu układamy mięso. Posypujemy bekonem, skórką startą z cytryny i rozdrobnionymi liśćmi bazylii (tymi odłożonymi) Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno :)
FANTASTYCZNY SMAK SOCZYSTEGO MIĘSA Z NUTKĄ BAZYLII I CYTRYNY.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/11/lekki-obiadek-badz-kolacja.html