Wykonanie
Na 2 porcjepęczek
bazylii2 ząbki
czosnku1
cytryna150 ml
oliwy z oliwek2 piersi z
kury4 plastry
bekonu200 g
młodych liści
szpinakuKilka liści
bazylii odkładamy na później, siekamy wszystkie pozostałe.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Ścieramy
skórkę z cytryny, wyciskamy sok.Każdą pierś kroimy na szerokie pasy.
Oliwę wlewamy do niezbyt głębokiego naczynia, dodajemy
sok z cytryny,
czosnek i posiekaną
bazylię, mieszamy. Wkładamy
mięso i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Bekon kroimy w wąskie paseczki i smażymy je na patelni 5 min, aż się skurczą i będą chrupkie.Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką ( nie dodajemy tłuszczu). Smażymy na niej zamarynowane filety przez 10 min by ładnie się przyrumieniły.Na talerzach układamy liście
szpinaku, skrapiamy
oliwą, na wierzchu układamy
mięso. Posypujemy
bekonem, skórką startą z
cytryny i rozdrobnionymi liśćmi
bazylii (tymi odłożonymi) Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno :)
FANTASTYCZNY SMAK SOCZYSTEGO
MIĘSA Z NUTKĄ
BAZYLII I
CYTRYNY.