ßßß Cookit - przepis na Gryzz, czyli zapraszam do stołu

Gryzz, czyli zapraszam do stołu

nazwa

Wykonanie

Na zielono – pesto
Składniki
1 spory krzaczek bazylii (około 2 szklanek liści)
100 g orzeszków nerkowca
50 g parmezanu
2 duże ząbki czosnku
sól
5 łyżek oliwy z oliwek
makaron
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Na zielono – pesto
Pesto, które lubię, musi być zrobione w domu. Kupne nie dość, że drogie, to jeszcze nieraz występuje z dodatkami, które mi nie odpowiadają zupełnie. Kiedyś trafiłam na pesto z chili i mnóstwem soku z jabłek. To mnie nauczyło, że skład trzeba dokładnie czytać. Według mnie było po prostu niejadalne. Smakowo mniej więcej połączenie octu z papryką.
Tradycyjnie do pesto daje się orzeszki piniowe. I najczęściej takich używam. Ale dzisiaj z braku laku proponuję orzeszki nerkowca.
Orzeszki wrzucam do blendera i rozdrabniam. To samo robię z bazylią i czosnkiem. Mieszam wszystko razem, dosypuję starty drobno parmezan i sól. Do tego dolewam oliwę. U mnie wyszło koło 5 łyżek. Nie upieram się jednak przy takiej ilości – wszystko zależy od tego, jak duże były liście bazylii i jak bardzo pozostałe składniki piją oliwę. Dolewam tak, żeby pesto nie było zbyt suche, ale też, żeby nie kapało mi z widelca.
Pozostaje ugotować makaron, wymieszać z pesto i zjeść fajny, wiosenny obiadek :) Smacznego!
Podobne przepisy
Pasta z czosnku niedźwiedziego
Odrobina postu – bruschetta
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Penne z sosem mięsnym
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Źródło:http://www.gryzz.pl/na-zielono-pesto