Wykonanie
Na zielono – pesto
Składniki1 spory krzaczek
bazylii (około 2 szklanek liści)100 g orzeszków
nerkowca50 g
parmezanu2 duże ząbki
czosnkusól5 łyżek
oliwy z oliwekmakaronCzas przygotowania: 10 minPrzepis na: Na zielono – pestoPesto, które lubię, musi być zrobione w domu. Kupne nie dość, że drogie, to jeszcze nieraz występuje z dodatkami, które mi nie odpowiadają zupełnie. Kiedyś trafiłam na pesto z
chili i mnóstwem soku z
jabłek. To mnie nauczyło, że skład trzeba dokładnie czytać. Według mnie było po prostu niejadalne.
Smakowo mniej więcej połączenie
octu z
papryką.Tradycyjnie do pesto
daje się
orzeszki piniowe. I najczęściej takich używam. Ale dzisiaj z braku laku proponuję orzeszki
nerkowca.Orzeszki wrzucam do blendera i rozdrabniam. To samo robię z
bazylią i
czosnkiem. Mieszam wszystko razem, dosypuję starty drobno
parmezan i
sól. Do tego dolewam
oliwę. U mnie wyszło koło 5 łyżek. Nie upieram się jednak przy takiej ilości – wszystko zależy od tego, jak duże były liście
bazylii i jak bardzo pozostałe składniki
piją oliwę. Dolewam tak, żeby pesto nie było zbyt suche, ale też, żeby nie kapało mi z widelca.Pozostaje ugotować
makaron, wymieszać z pesto i zjeść fajny, wiosenny obiadek :) Smacznego!
Podobne przepisy
Pasta z
czosnku niedźwiedziegoOdrobina postu – bruschetta
Lasagne ze
szpinakiem i
mięsemPenne z sosem mięsnym
Sałatka z wędzonym
kurczakiem