Cała koperkowa rodzina uwielbia pesto. Zawsze zadziwia mnie ilość makaronu jaką potrafi zjeść moje dziecko. A naszym ulubionym rodzajem pesto, jest właśnie Pesto szpinakowe .Składniki:500g makaronu (u mnie kolorowe świderki)50g orzechów nerkowca2 ząbki czosnku100g świeżych listków szpinaku½ pęczka bazylii½ pęczka natki pietruszki3 łyżki oliwySólPieprzWykonanie:Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek, Umyte i osuszone listki szpinaku, bazylii i pietruszki. Dorzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Całość miksujemy na gładką pastę. Jak już wszystkie składniki są rozdrobnione dodajemy resztę oliwy (możemy dodać ciut więcej, jak pasta jest zbyt sucha) doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem.