Wykonanie
Zawsze niechętnie podchodziłam do wszelkich roladek. Wydawały mi się czasochłonne i trudne. Głupia byłam ;) Cieszę się, że spróbowałam tych szybkich i prostych roladek :) Nie bardzo wiedziałam, czego
mogę się spodziewać po ich smaku, ale okazały się spoko :) Podałam je z domowymi, pieczonymi frytkami, warzywek, jak w oryginale, zabrakło. Będą następnym razem :P Lepsze zdjęcie też ;)
składniki na 2 porcje (u mnie 7 małych roladek)- podwójna
pierś z kurczaka- 3 łyżki
musztardy francuskiej-
suszone pomidory (tyle, ile płatów
kurczaka, lub o połowę mniej, jeśli są duże)- 1 ząbek
czosnku-
sól i
pieprz- 2 łyżki
oleju z
suszonych pomidorówKurczaka oczyścić, pokroić w plastry, rozbić je lekko.
Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim każdy płat
kurczaka. Oprószyć
solą i
pieprzem, posmarować
musztardą. Na jednym końcu położyć
suszonego pomidorka lub, jeśli jest duży, przekroić na pół i położyć tę połówkę, po czym zwinąć płat
kurczaka. Spiąć wykałaczką, żeby wszystko się trzymało. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Naczynie żaroodporne posmarować
olejem z
pomidorów, ułożyć roladki, ewentualnie z wierzchu też posmarować je tym samym
olejem. Piec 15-17 minut (u mnie 20).