ßßß Cookit - przepis na Rolada z pieczarkami i kukurydzą

Rolada z pieczarkami i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawa rolada zrobiłam ją na obiad wszyscy wcinali.
Składniki : na 4 porcje
60 g masła plus do natłuszczenia formy
150 g posiekanych pieczarek
60 g mąki pszennej
150 ml bulionu warzy wnego
120 g słodkiej kukury dzy z puszki ods ączonej
150 ml mleka
4 jajka
żółtka oddzielone od białek
Paprykowy sos :
1 czerwona papryka,oczyszczona z pestek i przekr ojona na pół
2 pomidory sp a rz one i obrane z e skórki
150 g gęstego kremowego jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
sól i czarny pieprz
Opis wykonania :
1. Papryk ę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200 C, nast ę pnie odstawiamy do ostygnięcia . Obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Tak samo kroimy s parzone pomidory. Łączymy razem i dodajem y jogurt i kolendr ę doprawiamy do smaku.
2. Na pate lnie dodajemy 15 g masła i smażymy pieczarki ok. 5 minut. Dodajemy 15 g mąki, mieszamy ok . 1 minuty, ściągamy z ognia i stopniowo rozprowadzamy zimnym bulionem. Ponownie wstawimy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minu t, ci ą gle mieszając dopóki sos zgęstnieje. Dodajemy kukurydzę doprawiamy solą i pieprzem mieszamy razem i przykrywamy, odstawia my.
3. Foremkę ok. 25x30 cm wykładamy papierem.
Po zostałe masło topimy w rondelku i rozprowadzamy z reszta mąki, podsmażając chwil ę. Ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy mleko, ciągle mieszając. Następnie doprowadzamy do wrzenia, lekko studzimy dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy by nie było grudek możemy lekko posolić. Ubijamy białka i ostrożnie mieszamy z zasmażką. Przelewamy do formy i pieczemy 15 minut w 200 C.
4. Po upieczeniu odw racamy i zdejmujemy papier. Rozprowadzamy nadzienie, zwij amy i podajemy z sosem paprykowym.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/rolada-z-pieczarkami-i-kukurydza.html