ßßß Cookit - przepis na Bułeczki świnki

Bułeczki świnki

nazwa

Wykonanie

Wyglądały tak rozkosznie, że nie mogłam ich nie upiec. Świetny pomysł dla Tadków-Niejadków ;-). Lekko kruche z wierzchu, miękkie w środku; można je upiec również z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Polecam :-).
Przepis na 15 bułeczek świnek.
Składniki na ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
1 jajko
200 ml naturalnego jogurtu
100 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (lub mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Składniki na ciasto maślane:
150 g mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.
Dowolne nadzienie (pominęłam) np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do posmarowania
1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości połączyć z ciastem maślanym. Dobrze wyrobić, do gładkości, by pozbyć się większych grudek.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 - 6 mm (jeśli bułeczki mają być z nadzieniem - wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada...(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego? Szkoda je jeść ;-).
Źródło przepisu - Cafe Chocolada .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-swinki