ßßß
Wyglądały tak rozkosznie, że nie mogłam ich nie upiec. Świetny pomysł dla Tadków-Niejadków ;-). Lekko kruche z wierzchu, miękkie w środku; można je upiec również z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Polecam :-).Przepis na 15 bułeczek świnek.Składniki na ciasto drożdżowe:400 g mąki pszennej7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1 jajko200 ml naturalnego jogurtu100 ml letniego mlekapół łyżeczki soli1 łyżeczka cukru (lub mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Składniki na ciasto maślane:150 g mąki pszennej100 g masła, w temperaturze pokojowejSkładniki połączyć razem i dobrze wyrobić.Dowolne nadzienie (pominęłam) np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.Ponadto:1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do posmarowania1 białko, lekko roztrzepane, do sklejaniaCiasto drożdżowe po podwojeniu objętości połączyć z ciastem maślanym. Dobrze wyrobić, do gładkości, by pozbyć się większych grudek.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 - 6 mm (jeśli bułeczki mają być z nadzieniem - wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada...(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.Smacznego? Szkoda je jeść ;-).
Źródło przepisu - Cafe Chocolada .