Wykonanie
Wyglądały tak rozkosznie, że nie mogłam ich nie upiec. Świetny pomysł dla Tadków-Niejadków ;-). Lekko kruche z wierzchu, miękkie w środku; można je upiec również z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Polecam :-).Przepis na 15 bułeczek świnek.Składniki na
ciasto drożdżowe:400 g
mąki pszennej7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych1
jajko200 ml
naturalnego jogurtu100 ml letniego
mlekapół łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru (lub mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Składniki na ciasto maślane:150 g
mąki pszennej100 g
masła, w temperaturze pokojowejSkładniki połączyć razem i dobrze wyrobić.Dowolne nadzienie (pominęłam) np.
pieczarki z
cebulką +
ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.Ponadto:1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka, do posmarowania1
białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości połączyć z
ciastem maślanym. Dobrze wyrobić, do gładkości, by pozbyć się większych grudek.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 - 6 mm (jeśli bułeczki mają być z nadzieniem - wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać
białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą
białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników -
pieprz,
goździki,
zioła, marcepan,
czekolada...(pamiętajac by np.
pieprz usunąć przed podaniem dziecku).Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.Smacznego? Szkoda je jeść ;-).
Źródło przepisu - Cafe Chocolada .