Wykonanie
Przepis pochodzi z fantastycznego blogu „Moje wypieki” http://mojewypieki.blox.plSkładniki na
ciasto drożdżowe:400 g
mąki pszennej1 opakowanie suchych
drożdży (7 g) lub 14 g świeżych1
jajko200 ml
naturalnego jogurtu100 ml ciepłego
mlekapół łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)Wszystkie składniki na
ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Składniki na ciasto maślane:150 g
mąki100 g
masłaSkładniki połączyć razem i dobrze wyrobić.Nadzienie (ja pominęłam) – dowolne, np.
pieczarki z
cebulką +
ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.Ponadto:1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka, do smarowania1
białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z
ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać
białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą
białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników –
pieprz,
goździki,
zioła, marcepan,
czekolada itp.,(pamiętajac by np.
pieprz usunąć przed podaniem dziecku).Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).