Wykonanie
Nie tylko wspaniale wyglądają, ale też cudownie smakują. W moim wydaniu - z nadzieniem z
mango i
jabłka. Przepis nie jest bardzo pracochłonny - zdążyłam je zrobić gdy synuś zasnął, a nie spał zbyt długo. Trzeba tylko uważać, aby się zbytnio nie przypiekły z wierzchu. Można zrobić ze słodkim nadzieniem, lub z wytrawnym, np. z
pieczarkami. Przepis pochodzi ze strony http://cafechocolada.blogspot.com
Składniki na
ciasto drożdżowe:400 g
mąki pszennej1 opakowanie suchych
drożdży (7 g) lub 14 g świeżych1
jajko200 ml
naturalnego jogurtu100 ml ciepłego
mlekapół łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)Wszystkie składniki na
ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Składniki na ciasto maślane:150 g
mąki100 g
masłaPonadto:1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka, do smarowania1
białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z
ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać
białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą
białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników -
pieprz,
goździki,
zioła, marcepan,
czekolada itp.,(pamiętajac by np.
pieprz usunąć przed podaniem dziecku). W moim wypadku jest to
śliwka suszona pokrojona na kawałki.Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. (o czym ja zapomniałam, ale i tak wyszły pyszne i wyrosły:) Przed pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).Moje nadzienie:
Jabłko i
mango pokroić w drobną kostkę, dodać łyżkę
cukru, wymieszać:) Jeśli
jabłko nie jest kwaśne, można pominąć
cukier.