ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nie tylko wspaniale wyglądają, ale też cudownie smakują. W moim wydaniu - z nadzieniem z mango i jabłka. Przepis nie jest bardzo pracochłonny - zdążyłam je zrobić gdy synuś zasnął, a nie spał zbyt długo. Trzeba tylko uważać, aby się zbytnio nie przypiekły z wierzchu. Można zrobić ze słodkim nadzieniem, lub z wytrawnym, np. z pieczarkami. Przepis pochodzi ze strony http://cafechocolada.blogspot.com
Składniki na ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 jajko
200 ml naturalnego jogurtu
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane:
150 g mąki
100 g masła
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku). W moim wypadku jest to śliwka suszona pokrojona na kawałki.
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. (o czym ja zapomniałam, ale i tak wyszły pyszne i wyrosły:) Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).
Moje nadzienie:
Jabłko i mango pokroić w drobną kostkę, dodać łyżkę cukru, wymieszać:) Jeśli jabłko nie jest kwaśne, można pominąć cukier.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2011/12/buki-swinki.html