Wykonanie
Bułeczki delikatne w smaku, wspaniale rosnące i pachnące. Pyszne do wszystkiego. Zrobię je na pewno jeszcze nie raz. inspiracja
Potrzebujesz:-0,5kg
mąki pszennej tortowej- 1 opakowanie
drożdży suchych (7g)-120ml
mleka- 60g
masła- 200 g
jogurtu naturalnego greckiego- 1,5 łyżki
cukru- 1,5 łyżeczki
soli- 1
jajkoDodatkowo:ulubione ziarenka1
jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:
Drożdże wymieszaj z
mąką. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.Z ciasta uformuj 12 bułeczek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bułeczki posmaruj rozbełtanym
jajkiem i posyp ziarnami.Piecz 20 minut.Studź na kratce.Smacznego!