ßßß
Potrzebujesz:-0,5kg mąki pszennej tortowej- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)-120ml mleka- 60g masła- 200 g jogurtu naturalnego greckiego- 1,5 łyżki cukru- 1,5 łyżeczki soli- 1 jajkoDodatkowo:ulubione ziarenka1 jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.Z ciasta uformuj 12 bułeczek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziarnami.Piecz 20 minut.Studź na kratce.Smacznego!