ßßß Cookit - przepis na Chlebek pszenny z otrebami

Chlebek pszenny z otrebami

nazwa

Wykonanie

Mój kolejny "pierwszy raz", tym razem w temacie chlebowym :).
Pół zjedliśmy na poczekaniu, próbując czy dobry, reszta czeka na śniadanie, wtedy będę mogła powiedzieć, z czym smakuje najlepiej. Wiem tylko, że jest mięciutki, pachnący, z chrupiącą skórką... pyszny. ;)
Przepis pochodzi z wielkanocnego wydania " Cecylki ".
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrąb pszennych (dałam więcej)
4 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 kostki drożdży
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
płaska łyżka cukru
sól
jajko do posmarowania (wykorzystałam pozostałe białko)
Przygotować rozczyn drożdżowy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozczyn, masę z jaj i mleko. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek miski i rąk. Następnie dodać rozpuszczone masło i wyrobić ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Przełożyć ciasto do, przygotowanej wcześniej, foremki (u mnie foremka keksowa o długości 30 cm), posmarować jajkiem.
Piec ok. 40 min. w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/03/Chlebek-pszenny-z-otrebami.html