Wykonanie

Dzisiaj krótko. Niedzielna rozpusta, czyli gofry od Michela Roux - przepis podpatrzyłam na Moich Wypiekach :-)Co będzie potrzebne?160 g
mąki pszennej15 g drobnego
cukruszczypta
soli50 g stopionego
masła2
jajka,
żółtka i
białka oddzielnie270 ml
mleka (czyli 1 szklanka i trochę)1 łyżeczka pasty waniliowej+ mikser, dwie miski, trzepaczkaJak to zrobić?Do misy miksera wsypujemy
mąkę,
cukier i
sól oraz wlewamy stopione w rondelku i przestudzone
masło oraz 2
żółtka i 1/3
mleka.Miksujemy do dokładnego połączenia, dolewając powoli resztę
mleka (na tym etapie możemy dosypać więcej
mąki - ciasto musi
mieć konsystencję bardzo gęstej
śmietany). Odstawiamy ciasto na kilka minut.W osobnej misce ubijamy na sztywno
białka z odrobiną
soli. Trzepaczką przekładamy je do ciasta i lekko mieszamy do połączenia się składników.Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry przez kilka minut (u mnie 3 , 5-4 min). Każda gofrownica jest inna, więc sami powinniście ustalić odpowiedni czas pieczenia. Gofry po wyjęciu powinny być chrupkie i złoto-brązowe.Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie na spodzie była nutella, na niej
bita śmietana, łyżeczka czekowiśni i połówka
truskawki.Smacznego! :-)



