ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska ze szpinakiem

Pieczeń rzymska ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny już przepis na pyszna pieczeń rzymską tym razem w połączeniu ze szpinakiem - pyszności. bardzo lubię robić je na obiad bo są bardzo podzielne i można je zrobić dzień wcześniej tylko potem podgrzewamy i jest obiad :).
Składniki:
80 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
40 dag mrożonego szpinaku
10 dag startego żółtego sera - ja użyłam mozzarelli
1 cebula
ząbek czosnku
1 jajko
czerstwa bułka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa
masło
bułka tarta
Opis wykonania:
Bułkę namaczamy w wodzie. Czosnek i cebule drobno siekamy. Mięso wyrabiamy z odciśniętą bułką, dodajemy jajko cebulę, koncentrat, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięso.
Szpinak dusimy na patelni do rozmrożenia i zredukowania nadmiaru płynu, dodajemy czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy starty ser, podgrzewamy do połączenia się sera ze szpinakiem.
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką, wkładamy połowę masy mięsnej, następnie szpinak i resztę masy. Pieczemy w 200 C około 50 minut. Przed podaniem lekko studzimy i dopiero kroimy w plastry.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/09/pieczen-rzymska-ze-szpinakiem.html