ßßß Cookit - przepis na Pieczeń ze szpinakiem i jajkiem na Wielkanoc

Pieczeń ze szpinakiem i jajkiem na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

To moja kolejna propozycja na Wielkanoc :)
Lista zakupów (keksówka o dł. 30 cm)
80 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
5 jajek ugotowanych na twardo
1 kg mrożonego szpinaku liściastego
20 dag żółtego sera
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko surowe
1 bułka czerstwa
sól, pieprz
masło i bułka tarta do foremki
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie, dobrze odcisnąć.
Do dużej salaterki wrzucić mięso, odciśniętą bułkę. Dodać posiekaną drobno cebulę, wbić jajko. Posolić i popieprzyć. Masę dokładnie wyrobić ręką. Odstawić.
Na patelnię wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać 4 ząbki wyciśniętego czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Wystudzić i również dobrze odcisnąć.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.
Masę mięsną i szpinakową podzielić na 2 części.
Na dnie foremki ułożyć pierwszą warstwę mięsa. Następnie jedną warstwę szpinaku. Ułożyć wzdłuż, jedno za drugim, jajka ugotowane na twardo. Przykryć je drugą warstwą szpinaku. Całość przykryć pozostałą masą mięsną.
Piec ok. godziny w 200 st.
Wystudzoną pieczeń pokroić w plastry i podawać z pieczywem oraz chrzanem lub ćwikłą.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/04/Pieczen-ze-szpinakiem-i-jajkiem-na-Wielkanoc.html