To moja kolejna propozycja na Wielkanoc :)Lista zakupów (keksówka o dł. 30 cm)80 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego5 jajek ugotowanych na twardo1 kg mrożonego szpinaku liściastego20 dag żółtego sera1 duża cebula4 ząbki czosnku1 jajko surowe1 bułka czerstwasól, pieprzmasło i bułka tarta do foremkiCzerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie, dobrze odcisnąć.Do dużej salaterki wrzucić mięso, odciśniętą bułkę. Dodać posiekaną drobno cebulę, wbić jajko. Posolić i popieprzyć. Masę dokładnie wyrobić ręką. Odstawić.Na patelnię wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać 4 ząbki wyciśniętego czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Wystudzić i również dobrze odcisnąć.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszać.Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.Masę mięsną i szpinakową podzielić na 2 części.Na dnie foremki ułożyć pierwszą warstwę mięsa. Następnie jedną warstwę szpinaku. Ułożyć wzdłuż, jedno za drugim, jajka ugotowane na twardo. Przykryć je drugą warstwą szpinaku. Całość przykryć pozostałą masą mięsną.Piec ok. godziny w 200 st.Wystudzoną pieczeń pokroić w plastry i podawać z pieczywem oraz chrzanem lub ćwikłą.Smacznego życzy oliwek :)