ßßß Cookit - przepis na Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem

Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Mięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 opakowanie sera feta
1 opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku
1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
1. Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni na łyżce masła. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Zdjąć z ognia. Do ciepłego szpinaku skruszyć fetę i wymieszać masę.
2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę.
3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii w poprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając od dłuższego boku (zwijanie powinno zakończyć się na boku bez szpinaku).
4. Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć.
Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/03/rolada-miesna-z-boczkiem-i-szpinakiem.html