Wykonanie
Mięsna rolada z nadzieniem ze
szpinaku i
fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do
chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 opakowanie
sera feta1 opakowanie
mrożonego szpinaku (400 g)15 długich cienkich plastrów parzonego lub
wędzonego boczku1 sucha
bułka namoczona w
mleku i odciśnięta4 łyżki
bułki tartej1
jajko3 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól,
pieprz1.
Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni na łyżce
masła. Pod koniec dodać posiekany
czosnek. Zdjąć z ognia. Do ciepłego
szpinaku skruszyć
fetę i wymieszać masę.2.
Mięso, odciśniętą
bułkę,
bułkę tartą,
jajko,
sól i
pieprz wyrobić na jednolitą masę.3. Na
stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii w poprzek ułożyć plastry
boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien
mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na
boczku równo cienką warstwą rozłożyć
mięso mielone i uklepać. Na
mięsie ułożyć warstwę
szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych
boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na
stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając od dłuższego
boku (zwijanie powinno zakończyć się na
boku bez
szpinaku).4. Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do
spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią,
potem górną warstwę folii trzeba usunąć.Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii.