Wykonanie
Delikatna
mięsna rolada z nadzieniem z
kurek i
fety. Sprawdza się jako
mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do
chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kurki można zastąpić innymi
grzybami leśnymi, w tym mrożonymi.
500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 opakowanie
sera feta300- 400 g
kurek2-3
cebule2
kabanosy rozcięte wzdłuż na pół1 sucha
bułka namoczona w
mleku i odciśnięta4 łyżki
bułki tartej1
jajko4 ząbki
czosnku1 łyżka
przecieru pomidorowego2 łyżki
masłasól,
pieprz1.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
maśle. Umyte
kurki drobno pokroić i dodać do
cebuli. Podsmażyć.2.
Mięso, odciśniętą
bułkę,
bułkę tartą,
jajko,
przecier pomidorowy, posiekany
czosnek,
sól i
pieprz wyrobić na jednolitą masę.3. Na
stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii równo cienką warstwą rozłożyć
mięso mielone i uklepać. Dłuższy bok masy powinien
mieć długość brytfanki. Na
mięsie ułożyć warstwę
kurek pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych
boków około 2 cm pas. Na kurkach położyć
fetę pokrojoną w cienkie plasterki. Wzdłuż dłuższego
boku ułożyć paski
kabanosów w mniej więcej równych odstępach. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na
stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając od dłuższego
boku (zwijanie powinno zakończyć się na
boku bez
kurek).4. Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do
spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią,
potem górną warstwę folii trzeba usunąć.Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii.