Wykonanie
Dla amatorów
szpinaku to smaczna wersja na główne danie z
rybą. Jeśli jednak jesteście niecierpliwi i cenicie sobie minimalizm w kuchni - wystarczy tylko masę na kotlety uklepać łyżką w wysmarowanej formie ceramicznej i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!Składnikiporcja na 4 osoby
około 0,5 kg
fileta z dorsza (1 duży filet)20 dag
mrożonego szpinaku1 kulka
mozzarelli (około 150 g)1 łyżka
masła1
cebula1 ząbek
czosnku3-4 łyżki
bułki tartej1
jajo (opcjonalnie do kotletów, czy zapiekanki)płaska łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smaku4-5 łyżek
oleju do smażeniapatelnia z nieprzywierającą powłoką lub ceramicznaPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Posiekaną i posoloną nieco
cebulę delikatnie podsmażam na
maśle do zeszklenia. Dodaję posiekany
czosnek,
zioła,
pieprz cayenski i zaraz dorzucam odmrożony
szpinak. Mieszam często i redukuję nadmiar
wody (przez 3-4 minuty na średnim ogniu). Odstawiam do wystudzenia.2. Odmrożoną
rybę uciskam, żeby dobrze osączyć z
wody i kroję w średnią kostkę. Mniej więcej w podobną kostkę kroję
mozzarellę i dodaję do
ryby. Dokładam podsmażony
szpinak, połowę ilości
bułki tartej, szczyptę
soli,
pieprzu i mieszam delikatnie, żeby nie miażdżyć składników. Formuję z masy niewielkie kotlety i smażę tradycyjnie, jak kotlety
mięsne przez 2-3 minuty z każdej strony.
Kotlety z dodatkiem
sera miękną na patelni, dlatego przyda się płaska
łopatka do przewracania. Zaraz po wyjęciu kotlety tężeją i nie mają tendencji do rozwalania się.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika