Wykonanie
Kolejna propozycja na wieczór do
piwa. Pyyszneeee! :) I w ogóle nie czuć
cebuli ;) Przepis pochodzi ze strony Kasi .Potrzebujemy:- 3 duże
cebule,- 1szkl
mąki,- 2
jajka,- 8 kopiatych łyżek
bułki tartej,- 1 łyżeczka
czosnku granulowanego,- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich,- 1 łyżeczka
soli,-
olej do smażenia.
Cebulę obrać. Pokroić w grube - ok. 1cm plastry. Porozdzielać krążki i wrzucić do miski, zalać zimną
wodą i odstawić na ok. 20min. W tym czasie powinna nam odejść przeźroczysta błonka z
cebuli. Przygotować 3 talerze. Na jeden talerz wysypać
mąkę, w drugim talerzu rozbełtać
jajka ze szczyptą
soli. W trzecim talerzu przygotować
bułkę tartą - wymieszać ją z
czosnkiem,
solą i
ziołami prowansalskimi. Krążki panierować najpierw w
mące, w
jajku i w
bułce.Na patelni rozgrzać
olej - ok 2-3cm wysokości, kiedy będzie gotowy smażyć krążki. Usmażone kładziemy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przełożyć do miski i... smacznego! :)