Wykonanie
Być może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto odchodzi od ręki i czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak to jest dobre. Może odstawić by urosło.Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos.
SKŁADNIKINa ciasto ( duża blaszka z piekarnika)3 szklanki dobrej
mąki np. tortowej1 szklanka
mleka ( ciepłego, ale nie gorące)1/2 szklanki
wody ( letniej)45 g.
drożdży świeżych1/4 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliłyżka
oliwy z oliwekNa sos:3 łyżki
koncentratu pomidorowego5-6
suszonych pomidorów1 łyżka
ketchupupół łyżeczki
oreganopół łyżeczki
bazyliiSkładniki farszuTu oczywiście dowolność u mnie takie:30 dag
kiełbasy podlaskiej ( tej droższej)50 dag
pieczarek15 dag
salami ( dowolne)20 dag
sera typu
parmezan lub inny ( ja wymieszałam z dojrzewającym masdamerem)
Sos czosnkowy na wierzch pizzy:2 łyżki
majonezy1 łyżka
jogurtu naturalnego3-4 ząbki
czosnku wyciśniętegoszczypta
soli , odrobina
pieprzuWYKONANIEPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozkruszamy dodajemy
oliwę odrobinę
mleka sól i
cukier mieszamy.Powinna być gęstość słodkiej
śmietanki. Odstawiamy na ok. 10 min., jak podrosną to mamy dobre
drożdże, jak nie to nie warto z nich nic robić.Wyrośnięte
drożdże wlewamy do
mąki. Ja robię w misce. Dolewamy
mleko i
wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Nie powinno być zbyt gęste. Jeśli takie jest dodajemy odrobinę
wody. Wyrabiamy, jak już
pisałam, do momentu, aż ciasto odstaje od ręki. I powstają pęcherzyki powietrza na cieście.Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Przygotowanie farszu:
Pieczarki płuczemy, jak
młode nie obieramy, kroimy w duże plastry i razem z pokrojoną
cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i
pieprzymy do smaku.
Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy.
Ser ścieramy na grubych oczkach.Przygotowanie sosu:Do
koncentratu pomidorowego dajemy
ketchup,
przyprawy i
suszone pomidory, wszystko blendujemy.
Przygotowanie
sosu czosnkowego:Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy.
Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony
mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.
Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze
oliwą ( inna opcja blaszka wysypana
mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy
sosem pomidorowym.
Układamy na części ciasta
kiełbaskę, a na drugiej
salami.
Całość posypujemy
pieczarkami. Można posypać jeszcze
oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej
przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w sosie.
Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min temp. 200 stopni.Pod koniec pieczenia, kiedy widzimy ,że cisto jest gotowe, posypujemy
żółtym serem.
Ser posypany wcześniej, za bardzo się przypiecze i nie będzie smaczny.
Teraz pozostaje już tylko degustacja.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.