Pizza na cienkim cieście pojawia się u nas zawsze przy okazji większych uroczystości. Wszystkim smakuje, każdy dodaje ulubione dodatki, a kiedy wałkują pizzę mężczyźni wychodzi idealna. Polecam pizze:pizza sercepizzzerinki z szynką i nektarynką .ciasto:1 i 3/4 szklanki mąki3/4 szklanki ciepłej wody (użyłam włoskiej klik)2 łyżeczki suchych drożdży2 łyżeczki oliwy (klik)3/4 łyżeczki solisos pomidorowy:około pół słoiczka koncentratu/przecieru pomidorowego3 łyżki wody lub oliwyłyżeczka oreganołyżeczka bazyliisól, pieprz3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskędodatki :ser żółtymozzarellasalamiszynkasuszone pomidorypieczarkiWszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.Składniki na sos pomidorowy wymieszać ze sobą.Ciasto wywałkować na dwa placki, jak najcieniej.Każdą pizzę posmarować sosem pomidorowym.Na sos wyłożyć starty na tarce żółty ser i resztę dodatków: pokrojone pieczarki, salami, szynkę, suszone pomidory.Piec 15 minut w temp. 180 st.C góra-dół, na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg i wyłożyć na pizzę mozzarellę.U nas pizza obowiązkowo z sosem czosnkowym własnej produkcji, a podane w pięknych naczynkach od Smaki Południa .