ßßß Cookit - przepis na KROKIETY Z MIĘSEM

KROKIETY Z MIĘSEM

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu lubię pobawić się z krokietami.
Bo trochę pracy (czyt. zabawy) niestety z nimi jest. Musimy przygotować naleśniki, farsz no i na koniec podsmażyć. Praca w sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety.
Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad.
Na blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem, a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem.
Składniki na ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników)
2 s zkl. mąki
1 szkl. wody gazowanej
1 szkl. mleka
szczypta soli
4 całe jajka
Jajka, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni - z obu stron, na jasny kolor.
Składniki na farsz:
1/2 kg mielo nego mięsa ( u mnie łopatka)
1 jajko
1 średnia cebula
1 żabek czosnku
majeranek
tymianek
sól
słodka papryka
pieprz
1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo do panierowania:
1-2 jajk a
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Podsmażyć całość. Masę wystudzić, a następnie dodać do niej jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Nakładać na środek każdego naleśnika. Zwinąć. Obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron po 4-5 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/12/krokiety-z-miesem.html