Wykonanie
Po długiej przerwie naszła mnie ochota na pierogi z
mięsem. Nie lubię gotować
mięsa,
potem trzeba je jeszcze zmielić, więc szukam szybszych metod. Próbowałam już pierogów z
mięsem mielonym podsmażanym, a teraz za sprawą mamy przygotowałam pierogi na bazie surowego
mięsa, skorzystałam z porad podejrzanym u
Margarytki . I wiecie co? Po pierwsze pierogi wyszły pyszne, o niebo lepsze niż z gotowanym
mięsem, a po drugie ta metoda jest dużo szybsza.inspiracja
ciasto :3 szklanki
mąkiszklanka wrzącej
wodypłaska łyżeczka
soli2 łyżki roztopionego
masłafarsz :500 g
mięsa z
łopatki (kupić całe lub poprosić o zmielenie)2
cebule2 ząbki
czosnkuolej do smażeniaczerstwa
bułka z
mlekiem do namoczenia3 łyżki
kaszy mannypłaska łyżeczka
soliłyżeczka
pieprzupół łyżeczki czubrycy zielonej (można pominąć)łyżka
majerankuCebulę i
czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z rozgrzanym
olejem.Czerstwą
bułkę namoczyć w
mleku.
Mięso zmielić, a jeśli kupione jest już zmielone to wymieszać od razu z namoczoną
bułką (nie odciskać),
cebulą i
czosnkiem,
kaszą manną i
przyprawami.Wyrobić na gładką masę.Składniki na ciasto tzw. zaparzane włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto (uważać, bo będzie gorące od
wody).Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym
mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać farsz i zlepiać brzegi (próbowałam metody z nakładaniem farszu na ciasto,
potem przykrywać drugim kawałkiem ciasta i wtedy wykrajać, ale zostaje puste powietrze w środku).W dużym garnku zagotować
wodę z
solą, wrzucić pierogi i gotować około 8 minut od wypłynięcia na wierzch.Moje podałam z usmażoną
cebulką.Surowe pierogi można zamrozić.