Wykonanie
Oryginalne pielmienie są małe i dodaje się je jako dodatek do rosołu, jednak ja postawiłam na innowacje! I chociaż w naszym studenckim mieszkaniu brakuje wałka do ciasta to poradziłam sobie bez problemu. Chcecie wiedzieć jak? Odpowiedź pod koniec przepisu.
Na farsz:
mięso mielone z
łopatkicebuladwa ząbki
czosnkusólpieprzmlekoNa ciasto:Dwie szklanki
mąkiSzczypta
soliOkoło pół szklanki
wodyDodatkowo:
MasłoSzczypiorekPrzygotowanie ciasta:Połącz
mąkę z
solą i stopniowo dodawaj
wody. Wyrabiaj dwiema rękami na blacie oprószonym
mąką. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni i
mieć jednolitą konsystencję.Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut, bo każdemu należy się chwila odpoczynku!
Przygotowanie farszu:Na odrobinie
oleju zrumień wcześniej posiekaną
cebulę i po wystudzeniu dodaj do
mięsa.
Czosnek posiekaj i w surowej postaci dodaj do farszu.Teraz najlepiej podwiń rękawy, bo czeka Cię brudna robota! Wyrabiaj
mięso dłońmi, dolewając do niego
mleko. To sprawi, że po ugotowaniu farsz będzie soczysty.Przypraw wedle gustu.. U mnie to spora dawka
pieprzu i odrobina
soli.
Mięso powinno być nieco bardziej wodniste niż te, które przygotowujesz do mielonychRozwałkuj ciasto tak, aby jego grubość wynosiła 0.5cm.Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż po jednej pełnej łyżeczce SUROWEGO farszu (lub tyle ile się zmieści). Zlep dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi polecam przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Oczywiście na blacie podsypanym
mąką!W dużym garnku zagotuj osoloną
wodę z dodatkiem łyżki
oleju,
oliwy lub
masła. Po wrzuceniu surowych pierogów pamiętaj o tym, aby przemieszać je od czasu do czasu.Gdy nasi nurkowie wypłyną na powierzchnię odczekaj jeszcze 2min i wyciągnij na talerz!
Opcjonalnie:Gotowe pierogi polej rozpuszczonym
masłem z dodatkiem
szczypiorku!
Poznajcie mój studencki wałek do ciasta :)