ßßß Cookit - przepis na Pielmienie wg Piekarnika Laury

Pielmienie wg Piekarnika Laury

nazwa

Wykonanie

Oryginalne pielmienie są małe i dodaje się je jako dodatek do rosołu, jednak ja postawiłam na innowacje! I chociaż w naszym studenckim mieszkaniu brakuje wałka do ciasta to poradziłam sobie bez problemu. Chcecie wiedzieć jak? Odpowiedź pod koniec przepisu.
Na farsz:
mięso mielone z łopatki
cebula
dwa ząbki czosnku
sól
pieprz
mleko
Na ciasto:
Dwie szklanki mąki
Szczypta soli
Około pół szklanki wody
Dodatkowo:
Masło
Szczypiorek
Przygotowanie ciasta:
Połącz mąkę z solą i stopniowo dodawaj wody. Wyrabiaj dwiema rękami na blacie oprószonym mąką. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni i mieć jednolitą konsystencję.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut, bo każdemu należy się chwila odpoczynku!
Przygotowanie farszu:
Na odrobinie oleju zrumień wcześniej posiekaną cebulę i po wystudzeniu dodaj do mięsa.
Czosnek posiekaj i w surowej postaci dodaj do farszu.
Teraz najlepiej podwiń rękawy, bo czeka Cię brudna robota! Wyrabiaj mięso dłońmi, dolewając do niego mleko. To sprawi, że po ugotowaniu farsz będzie soczysty.
Przypraw wedle gustu.. U mnie to spora dawka pieprzu i odrobina soli.
Mięso powinno być nieco bardziej wodniste niż te, które przygotowujesz do mielonych
Rozwałkuj ciasto tak, aby jego grubość wynosiła 0.5cm.
Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż po jednej pełnej łyżeczce SUROWEGO farszu (lub tyle ile się zmieści). Zlep dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi polecam przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Oczywiście na blacie podsypanym mąką!
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła. Po wrzuceniu surowych pierogów pamiętaj o tym, aby przemieszać je od czasu do czasu.
Gdy nasi nurkowie wypłyną na powierzchnię odczekaj jeszcze 2min i wyciągnij na talerz!
Opcjonalnie:
Gotowe pierogi polej rozpuszczonym masłem z dodatkiem szczypiorku!
Poznajcie mój studencki wałek do ciasta :)
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2013/11/pielmienie-wg-piekarnika-laury.html