Wykonanie
Jak wczoraj przyjechałam do domu, okazało się, że jestem sama, więc zrobiłam sobie Placki Danio . Jak już zjadłam, Rodzice zadzwonili, że wracają, ale Mama nie ma za bardzo pomysłu na obiad, więc żebym ja coś wymyśliła. I wymyśliłam znowu bazując na książce Pospieszyńskiej. Nigdy nie robiłam zupy cebulowej, kusi mnie taka "francuska" z grzankami z
bagietki z
serem. Może kiedyś. Ta mi wyszła trochę jak zupa-krem. Aha, i dodałam trochę
maggi, bo wyszła nieco za mdła.
składnik:- 3 duże
cebule (u mnie 2 średnie białe i 2 małe czerwone)- 2 szkl
wody (u mnie 3 szkl wrzątku)- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
mąki- 2 szkl zimnego
mleka-
sól,
pieprz- posiekana zielona
pietruszka (u mnie
szczypiorek)- drobne grzanki (
cebulowe Knorr)Obrane
cebule przepołowić, zalać
wodą, gotować pod przykryciem do miękkości, przetrzeć przez sito lub po przestudzeniu zmiksować.
Masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z
mąką, mieszając podgrzewać przez 2 minuty. Stopniowo wlewać zimne
mleko do zasmażki, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Przetartą zupę połączyć z
białym sosem (zasmażka z
mlekiem), przyprawić
solą i
pieprzem. Ciągle mieszając mocno podgrzewać. Zupę posypaną
zieleniną podawać z grzankami.