ßßß Cookit - przepis na ZUPA CEBULOWA PRZETARTA

ZUPA CEBULOWA PRZETARTA

nazwa

Wykonanie

Jak wczoraj przyjechałam do domu, okazało się, że jestem sama, więc zrobiłam sobie Placki Danio . Jak już zjadłam, Rodzice zadzwonili, że wracają, ale Mama nie ma za bardzo pomysłu na obiad, więc żebym ja coś wymyśliła. I wymyśliłam znowu bazując na książce Pospieszyńskiej. Nigdy nie robiłam zupy cebulowej, kusi mnie taka "francuska" z grzankami z bagietki z serem. Może kiedyś. Ta mi wyszła trochę jak zupa-krem. Aha, i dodałam trochę maggi, bo wyszła nieco za mdła.
składnik:
- 3 duże cebule (u mnie 2 średnie białe i 2 małe czerwone)
- 2 szkl wody (u mnie 3 szkl wrzątku)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szkl zimnego mleka
- sól, pieprz
- posiekana zielona pietruszka (u mnie szczypiorek)
- drobne grzanki (cebulowe Knorr)
Obrane cebule przepołowić, zalać wodą, gotować pod przykryciem do miękkości, przetrzeć przez sito lub po przestudzeniu zmiksować. Masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, mieszając podgrzewać przez 2 minuty. Stopniowo wlewać zimne mleko do zasmażki, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Przetartą zupę połączyć z białym sosem (zasmażka z mlekiem), przyprawić solą i pieprzem. Ciągle mieszając mocno podgrzewać. Zupę posypaną zieleniną podawać z grzankami.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/11/Zupa-cebulowa-przetarta.html