Wykonanie
Nargesi to danie irańskie - rodzaj
ziołowego omletu, przyprawianego kwaśną
śmietaną bądź
jogurtem greckim. Nazwa dania oznacza dosłownie 'kwiaty w trawie'. Najczęściej
ziołami wchodzącymi w skład dania są suszony
szpinak, suszone
płatki czosnku (lub świeży, zmiażdżony
czosnek),
koper,
bazylia i
oregano.
Składniki1/2 szklanki
mąki (pszennej, chociaż może być też żytnia)
woda lub
mlekoszczypta
solizioła (polecam mieszankę Cafe De Paris, zadziwiająco dobrze się komponuje. Do kupienia na allegro)
jajko (niekoniecznie)średnia biała lub żółta
cebulaodrobina
masłaWykonanie1)
Wodę lub
mleko wlej do garnuszka lub miseczki, rozmieszaj z
solą,
ziołami i
jajkiem (jest to dodatek niekonieczny; bez
jajka omlet będzie bardziej lekki, mniej obciążający żołądek i tą wersję polecam). Na patelnię wrzuć odrobinę
masła i rozpuść na małym ogniu.2) Posiekaj
cebulę na drobno - tzw. igiełki (czyli w kostkę a
potem jeszcze na ultra drobno usiekaj nożem
stekowym).3) Do
wody lub
mleka z
przyprawami dosyp
mąkę, rozmieszaj dobrze trzepaczką lub pałeczką i wsyp
cebulę.4) Smaż na
maśle póki nie będzie rumiany z obu stron. Przełóż na talerz, dodaj kroplę
śmietany (tak zimnej jak to możliwe) i podawaj natychmiast.