ßßß Cookit - przepis na Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child

Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child

nazwa

Wykonanie

Naszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta
Składniki:
Pół szklanki mąki uniwersalnej
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1 duże jajko
1/8 łyżeczki soli
1,5 łyżki stopionego masła
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/06/cieniutkie-francuskie-nalesniki-wedug.html