Wykonanie
Chodziły za mną już od tygodnia. No i wreszcie zrobiłam. Pycha!
Składniki:Farsz:60 dag mielonej
łopatki2 średnie
cebule1 ząbek
czosnkusólpieprztymianekolejboczek do okrasy - podsmażyć na patelniPrzygotować farsz.
Cebule drobno pokroić w kosteczkę, zeszklić na
oleju. Dodać
mięso, usmażyć, pod koniec, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Posolić, dobrze doprawić
pieprzem i
tymiankiem. Wystudzić lekko.Ciasto na pierogi:ok. 50 dag
mąki2
jajkaniecałe pół szklanki przegotowanej
wodyNa stolnicę wysypać
mąkę, zrobić dołek, wbić całe
jajka, dodawać po troszku
wody podczas wyrabiania ciasta. Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierogi.Gotować w posolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Przełożyć na durszlak i lekko przelać ciepłą
wodą. Podawać z okrasą z
boczku lub skwarkami ze
słoninki.
Pochwalę się również wygraną- I miejsce- w konkursie na bloguhttp://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/konkurs-z-i-love-it-d-zapraszam.htmlNagrody to:1. Wspaniała książka Domowa Spiżarnia, w której mnóstwo przepisów kulinarnych i porad.2. Uroczy kubek Chocolate - idealny do pracy3. Zestaw silikonowych foremek, gwiazdeczek.