JAJKA W KOKILKACH Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Śniadaniowe danie rodem z Francji, gdzie nosi ładnie brzmiącą nazwę „Oeufs cocotte”.
Poprzednio proponowałam jajka w kokilkach ze szpinakiem, tym razem będzie wersja z pieczarkami.
Ilość „wariacji” tego dania jest ogromna i na pewno jeszcze nie raz będę do nich wracać. :)
Składniki: (na 2 porcje)
2 jaja
2-3 pieczarki (lub kilka świeżych kurek)
1 łyżka cebuli drobno posiekanej
2 łyżeczki śmietany kremówki
1 łyżka ostrego tartego sera (np. Cheddar)
sól i pieprz
oliwa z oliwek do wysmarowania kokilek
posiekany szczypiorek do posypania
2 kokilki do zapiekania (pojemności około pół szklanki)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarować oliwą dwie foremki do zapiekania.
Pieczarki pokroić na plasterki lub w drobną kostkę. Wymieszać z posiekaną cebulą. Lekko posolić.
Do każdej z wysmarowanych kokilek nałożyć najpierw połowę pokrojonych pieczarek i cebuli, na to wbić jajko (ostrożnie, aby żółtko pozostało w całości). Wszystko posypać pieprzem i połową utartego sera, a na koniec polać łyżeczką śmietany.
Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Na dno tego naczynia wlać gotującą wodę do połowy wysokości kokilek.
Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. (Uwaga: Po 10 minutach jajko powinno być w wersji „na miękko”, a po 12 „pół na twardo”, tzn. białko jest ścięte, a żółtko jest w połowie płynne…)
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Źródło:https://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/17/jajka-w-kokilkach-z-pieczarkami