ßßß Cookit - przepis na JAJECZNICA Z KURKAMI

JAJECZNICA Z KURKAMI

nazwa

Wykonanie

Smak jajecznicy zna każdy, ale czy wszyscy próbowali jajecznicy z kurkami? Jeśli nie to bardzo polecam i ostrzegam… można się uzależnić:)
Najlepsza jest oczywiście ze świeżymi kurkami, takimi jakie teraz można kupić na targu lub prosto od zbierających, którzy sprzedają je stojąc na poboczach leśnych dróg w całej Polsce:)
Uwaga:)
Jeśli najdzie nas ochota na jajecznicę z kurkami (lub kurki w śmietanie) zimą, możemy wykorzystać mrożone kurki. Należy je tylko zalać na kilka minut gorącą wodą, poczekać aż się rozmrożą, odcedzić i wrzucić na patelnię:)
Składniki:
1/2 szklanki kurek
2-4 jajka
1 mała cebulka
(opcjonalnie – 1 łyżka mleka)
posiekany szczypiorek – do posypania
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurki dokładnie oczyścić i jeśli są duże pokroić. (Mój sprawdzony sposób na pozbycie się piasku z grzybów podałam tutaj :)
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodać pokrojone kurki i smażyć 3-4 minuty.
W tym czasie jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. (Uwaga: Można dodać 1 łyżkę mleka, jajecznica nie będzie wtedy „sucha”.)
Grzybki zalać masą jajeczną i smażyć aż jajka się zetną.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/23/jajecznica-z-kurkami