Wykonanie
Smak jajecznicy zna każdy, ale czy wszyscy próbowali jajecznicy z kurkami? Jeśli nie to bardzo polecam i ostrzegam… można się uzależnić:)Najlepsza jest oczywiście ze świeżymi
kurkami, takimi jakie teraz można kupić na targu lub prosto od zbierających, którzy sprzedają je stojąc na poboczach leśnych dróg w całej Polsce:)Uwaga:)Jeśli najdzie nas ochota na jajecznicę z
kurkami (lub
kurki w
śmietanie) zimą, możemy wykorzystać mrożone
kurki. Należy je tylko zalać na kilka minut gorącą
wodą, poczekać aż się rozmrożą, odcedzić i wrzucić na patelnię:)Składniki:1/2 szklanki
kurek2-4
jajka1 mała
cebulka(opcjonalnie – 1 łyżka
mleka)posiekany
szczypiorek – do posypania
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Kurki dokładnie oczyścić i jeśli są duże pokroić. (Mój sprawdzony sposób na pozbycie się piasku z
grzybów podałam tutaj :)Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną
cebulkę. Dodać pokrojone
kurki i smażyć 3-4 minuty.W tym czasie
jajka wbić do miseczki, doprawić
solą i
pieprzem i dobrze wymieszać. (Uwaga: Można dodać 1 łyżkę
mleka, jajecznica nie będzie wtedy „sucha”.)
Grzybki zalać masą jajeczną i smażyć aż
jajka się zetną.Przed podaniem posypać
szczypiorkiem.Smacznego:)