ßßß Cookit - przepis na JAJKA W KOKILKACH ZE SZPINAKIEM I SEREM

JAJKA W KOKILKACH ZE SZPINAKIEM I SEREM

nazwa

Wykonanie

Idealne danie na niedzielne śniadanie!
Robiłam już różne wersje jajek w kokilkach, ale wydaje mi się, że ta jest wyjątkowa nie tylko ze względu na szpinak, ale także na dodatek twarożku, który rozpuszcza się pod wpływem temperatury i stanowi fajne kremowe nadzienie.
Przepis pochodzi z tej strony.
Uwaga:)
Jeśli takie śniadanie ma być poranną niespodziankę, można kokilki przygotować wieczorem. Przykryć folią i zostawić na noc w lodówce. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik, wstawić naczynka do większej formy, zalać wrzątkiem i danie będzie gotowe w 10-15 minut:)
To danie ma jeszcze jedną, dużą zaletę. Możemy na raz przygotować wiele porcji. Tyle ilu mamy gości na śniadaniu.
Wszystkie będą gotowe na raz, nie tak jak np. z jajkami sadzonymi, których liczbę ogranicza wielkość naszej patelni… Jedyne o czym musimy pamiętać to zaopatrzenie się w odpowiednią ilość kokilek ;)
Składniki: (na 2 porcje)
2 jaja
2 garści świeżego szpinaku (lub 2 łyżki rozmrożonego)
2 łyżki twarożku z dodatkiem czosnku (lub ziołowego)
1 łyżka ostrego tartego sera (np. Cheddar)
sól i pieprz
oliwa z oliwek do wysmarowania kokilek
posiekany szczypiorek do posypania
2 kokilki do zapiekania (pojemności około pół szklanki)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarować oliwą dwie foremki do zapiekania.
Na oliwie podsmażyć liście szpinaku aż zwiędną i puszczą sok. Delikatnie posolić i popieprzyć. (Uwaga: Jeśli będziemy używać twarożku bez czosnku, np. koziego, to możemy dodać 1/2 ząbka czosnku do szpinaku – ja tak właśnie zrobiłam i wyszło bardzo smacznie.) Przełożyć szpinak na sitko i używając łyżki wycisnąć nadmiar wody.
Do każdej z wysmarowanych kokilek nakładać najpierw połowę szpinaku, potem łyżkę twarożku, na to wbić jajko i wszystko posypać pieprzem i połową utartego sera.
Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Na dno tego naczynia wlać gotującą wodę do połowy wysokości kokilek.
Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. (Uwaga: Po 12 minutach jajka są w wersji „na miękko”, a po 15 „pół na twardo”, tzn. białko jest ścięte, a żółtko jest w połowie płynne…)
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleninką.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/17/jajka-w-kokilkach-ze-szpinakiem-i-serem