Wykonanie
Idealne danie na niedzielne śniadanie!Robiłam już różne wersje
jajek w kokilkach, ale wydaje mi się, że ta jest wyjątkowa nie tylko ze względu na
szpinak, ale także na dodatek
twarożku, który rozpuszcza się pod wpływem temperatury i stanowi fajne kremowe nadzienie.Przepis pochodzi z tej strony.Uwaga:)Jeśli takie śniadanie ma być poranną niespodziankę, można kokilki przygotować wieczorem. Przykryć folią i zostawić na noc w lodówce. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik, wstawić naczynka do większej formy, zalać wrzątkiem i danie będzie gotowe w 10-15 minut:)To danie ma jeszcze jedną, dużą zaletę. Możemy na raz przygotować wiele porcji. Tyle ilu mamy gości na śniadaniu.Wszystkie będą gotowe na raz, nie tak jak np. z
jajkami sadzonymi, których liczbę ogranicza wielkość naszej patelni… Jedyne o czym musimy pamiętać to zaopatrzenie się w odpowiednią ilość kokilek ;)Składniki: (na 2 porcje)2
jaja2 garści
świeżego szpinaku (lub 2 łyżki rozmrożonego)2 łyżki
twarożku z dodatkiem
czosnku (lub
ziołowego)1 łyżka
ostrego tartego
sera (np.
Cheddar)
sól i
pieprzoliwa z oliwek do wysmarowania kokilekposiekany
szczypiorek do posypania2 kokilki do zapiekania (pojemności około pół szklanki)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarować
oliwą dwie foremki do zapiekania.Na
oliwie podsmażyć liście
szpinaku aż zwiędną i puszczą sok. Delikatnie posolić i popieprzyć. (Uwaga: Jeśli będziemy używać
twarożku bez
czosnku, np. koziego, to możemy dodać 1/2 ząbka
czosnku do
szpinaku – ja tak właśnie zrobiłam i wyszło bardzo smacznie.) Przełożyć
szpinak na sitko i używając łyżki wycisnąć nadmiar
wody.Do każdej z wysmarowanych kokilek nakładać najpierw połowę
szpinaku,
potem łyżkę
twarożku, na to wbić
jajko i wszystko posypać
pieprzem i połową
utartego sera.
Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Na dno tego naczynia wlać gotującą
wodę do połowy wysokości kokilek.Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. (Uwaga: Po 12 minutach
jajka są w wersji „na miękko”, a po 15 „pół na twardo”, tzn.
białko jest ścięte, a
żółtko jest w połowie płynne…)Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem lub inną
zieleninką.Smacznego:)