ßßß
Równie dobrze smakuje na ciepło jak na zimno. Można do niej dodać dowolne składniki takie jak np. brukselka czy papryka. Można też zastąpić por cebulą. Smacznego:)Składnikiciasto160g mąki120g masła25g sera żółtegołyżka ziół prowansalskich lub oreganofarsz250g wędzonego boczku2 pory (tylko białe i jasnozielone części)sól, pieprzsos3 jajka250ml śmietany 18%mały jogurt naturalnySposób przygotowaniaKrok 1W misce zagniatamy ciasto z mąki, szczypty soli, masła, ziół i tartego sera. Jeśli to konieczne dodajemy odrobinę wody, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki na minimum 30min.Krok 2Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z porem. Doprawiamy solą i pieprzem.Krok 3Ciastem wykładamy formę, widelcem robimy otworki na całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 200'.Krok 4W misce przygotowujemy sos ubijając razem jajka, jogurt i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać ulubione zioła, np. koperek lub pietruszkę.Krok 5Na zapieczony spód wykładamy farsz i polewamy wszystko sosem. Zapiekamy aż zetnie się farsz czyli około 20 min w 200'.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Quiche z porem i boczkiem, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyTarta z makrelą, fetą i ogórkiemZupa z dyni z ziarenkamiZboczone śliwkiBabka de luxe na grubych oczkachMakaronowa zapiekanka z soczewicą