ßßß
Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo;-) Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony. Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale jak każdy dołoży malutki wkład to może lżejsze będą odczuwalne skutki tej decyzji. Potrafimy się zebrać, jak pokazują akcje charytatywne, więc zachęcam tym bardziej.Pomożecie?;-)
Składniki:Ciasto:100 g mąki orkiszowej,50 g masła,1 jajko,1 łyżka wody,szczypta soli.Farsz i polewa:1 gałązka pomidorków koktajlowych,1 cukinia,100 g fety ( można wymieszać z innym ulubionym serem),świeże listki oregano,2 jajka,250 ml śmietany 18%,sól, pieprz.Przygotowanie:Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie połówki pomidorków, pokrojoną, nożykiem do warzyw cukinię, we wstążki, kosteczki fety i oregano, posypać przyprawami, ale ostrożnie bo feta jest słona. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.