ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią, pomidorami i fetą

Tarta z cukinią, pomidorami i fetą

nazwa

Wykonanie

Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo;-) Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony. Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale jak każdy dołoży malutki wkład to może lżejsze będą odczuwalne skutki tej decyzji. Potrafimy się zebrać, jak pokazują akcje charytatywne, więc zachęcam tym bardziej.
Pomożecie?;-)
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki orkiszowej,
50 g masła,
1 jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli.
Farsz i polewa:
1 gałązka pomidorków koktajlowych,
1 cukinia,
100 g fety ( można wymieszać z innym ulubionym serem),
świeże listki oregano,
2 jajka,
250 ml śmietany 18%,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie połówki pomidorków, pokrojoną, nożykiem do warzyw cukinię, we wstążki, kosteczki fety i oregano, posypać przyprawami, ale ostrożnie bo feta jest słona. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/08/tarta-z-cukinia-pomidorami-i-feta.html