Wykonanie
Schab to smaczne, delikatne
mięso. Nadaje się na kotlety, do pieczenia oraz duszenia. Możemy podawać go z
warzywami z wody,
ziemniakami,
kaszami czy
makaronami. Ja często przyrządzam na nim zupy. Jest to wygodniejsze niż gotowanie zupy na
mięsie z kością, zwłaszcza że brak u mnie w domu amatorów obgryzania kości. Pokrojony w drobną kostkę
schab natomiast zjada każdy. Dziś przepis na pachnące
miętą danie obiadowe.200 g
makaronu5-6 kawałków
schabu200 g
śmietany 12%350 g
pieczarek2 średnie
cebule1 mała
cukiniamiętasól,
pieprz,
majeranek,
tymianekKawałki
schabu obsmażamy z obu stron na patelni. Po 3-4 minutach dodajemy
pieczarki i
cebulę pokrojone w plasterki. Dusimy pod przykryciem przez 35-40 minut (jeśli
mięso jest grubo pokrojone, czas ten może się wydłużyć). Następnie dodajemy
śmietanę,
przyprawy, pokrojoną w plasterki
cukinię i smażymy przez kolejne 5-7 minut. W międzyczasie gotujemy
makaron. Na
makaron wykładamy kawałki
mięsa oraz sos z dodatkami. Całość posypujemy posiekaną świeżą
miętą.