Wykonanie
Bardzo lubię pierogi z
kapustą i
pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :)
Składniki farszu ( 4 duże porcje):3
cebule1 czubata łyżeczka
majerankusól do smaku
pieprz500 g
pieczarek1 kg
kapusty kiszonejoliwa do podsmażenia
cebuli i duszenia
pieczarek400 g
makaronu łazanki - (są to 4 porcje)Wykonanie farszu:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dajemy
majeranek i całość podsmażamy na małym ogniu na
oliwie do momentu zeszklenia się
cebuli.
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy oraz
pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki
oliwy. Tak przygotowane
grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania
wody z
pieczarek.
Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny.Po ugotowaniu,
kapustę studzimy , odciskamy z
wody i kroimy, aby była drobniejsza.Tak przygotowane
pieczarki,
cebulę i
kapustę łączymy, doprawiamy
solą oraz dość mocno
pieprzem i dokładnie mieszamy.
Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Łazanki na talerzu możemy ozdobić
pietruszką.Smacznego :)