ßßß Cookit - przepis na Schab faszerowany pieczarkami i serem

Schab faszerowany pieczarkami i serem

nazwa

Wykonanie

niedziela, 7 Marzec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Schab pieczony możemy podawać jako danie główne na ciepło lub też na zimno jako dodatek do kanapek. Tak i tak jest pyszny. Tym razem wersja z pieczarkami i żółtym serem. Moja ulubiona na zmianę z tą z suszonymi śliwkami .
Składniki:
1kg schabu
około 250g pieczarek
1 cebula
żółty ser
majeranek
sól, pieprz
oliwa
Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy mięso solą i odkładamy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Doprawiamy do smaku. Gruby plaster żółtego sera kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Mieszamy z wystudzonymi pieczarkami. Faszerujemy schab i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Władamy mięso do formy żaroodporniej, posypujemy majerankiem, dodajemy oleju i podlewamy troszkę wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, polewając mieso co jakiś czas sosem w którym się piecze.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/schab-faszerowany-pieczarkami-i-serem