Wykonanie
niedziela, 7 Marzec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Schab pieczony możemy podawać jako danie główne na ciepło lub też na zimno jako dodatek do kanapek. Tak i tak jest pyszny. Tym razem wersja z
pieczarkami i
żółtym serem. Moja ulubiona na zmianę z tą z
suszonymi śliwkami .
Składniki:1kg
schabuokoło 250g
pieczarek1
cebulażółty sermajeraneksól,
pieprzoliwaDługim i ostro zakończonym nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy
mięso solą i odkładamy.
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy
pieczarki z
cebulą. Doprawiamy do smaku. Gruby plaster
żółtego sera kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Mieszamy z wystudzonymi
pieczarkami. Faszerujemy
schab i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Władamy
mięso do formy żaroodporniej, posypujemy
majerankiem, dodajemy
oleju i podlewamy troszkę
wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, polewając
mieso co jakiś czas sosem w którym się piecze.