Wykonanie
Ostatnio nie mam szczęścia do
mięsa. Za każdym razem, kiedy jestem w sklepie jest mały wybór albo produkty nie wyglądają dobrze. Najlepiej jest
mieć jakieś sprawdzone punkty, które oferują świeże składniki. Od kwietnia regularnie chadzam na spacery na Halę Mirowską w Warszawie, gdzie można kupić przeróżne towary. Zaopatruję się tam głównie w warzywa oraz
owoce. Niestety nie mam sprawdzonego
mięsnego i
rybnego, więc często planowane menu zmienia się po wizycie w sklepie. Od dłuższego czasu wybieram się na targ dobrej żywności w Fortecy (środa w godzinach 10-17, ul. Zakroczymska 12, Warszawa), ale ze względu na natłok pracy nie udało mi się jeszcze tam dojść. Dziś przygotowałam przepis
mięsny. Świetny na szybki obiad przed spacerem.250 g
makaronuśrednia polędwiczka wieprzowa400 g
pieczarek300 g
śmietany 12%2 duże
cebule10 połówek
suszonych pomidorównatka pietruszkisól,
pieprzPolędwiczki kroimy na plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy je przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę i smażymy aż się zarumieni. Kolejnym składnikiem są pokrojone w plastry
pieczarki. Wszystko smażymy przez kilka minut. 3-4 minuty przed końcem dodajemy
śmietanę, pokrojone w paseczki
suszone pomidory i przyprawiamy. Całość dusimy pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy
makaron. Po odlaniu
makaronu łączymy go z sosem. Danie podajemy posypane
natką pietruszki.