Wykonanie
Pochwała prostoty. Przyszła zima, więc czas rozgrzać się sycącym, pożywnym daniem - jednocześnie nie aż tak ciężkim jak by się mogło wydawać, ze względu na brak sosu.
Makaron jest ekspresowy do zrobienia, składniki ogólnodostępne, a mimo to pyszny i pachnący.Składniki (dla jednej osoby):Kawałek dobrej
kiełbasy1 średniej wielkości
cebula4-5
pieczarekOpcjonalnie: kilka
suszonych pomidorów z
oleju100g
makaronuPieprz,
sólCzas wykonania: 15 minutKoszt: 5-6złWykonanie:
Kiełbasę kroimy w półplasterki albo ćwiartki. Podsmażamy chwilę na patelni aż tłuszcz się wytopi. Siekamy
cebulę w drobną kostkę, dorzucamy, mieszamy podsmażając, aż
cebula się przyrumieni.
Pieczarki myjemy/oczyszczamy, kroimy kapelusze w ćwiartki a nóżki w plasterki. Dorzucamy na patelnię, smażymy chwilę ciągle mieszając. Można też chwilę poddusić pod przykrywką, jeżeli lubicie bardziej miękkie
grzyby. Opcjonalnie: dorzucamy 2-3 posiekane,
suszone pomidory z
oleju. Podajemy z
makaronem ugotowanym do miękkości w osolonej wodzie, doprawiamy jedynie
pieprzem i
solą do smaku.