ßßß
Składniki2 pory2 ogórki kiszone1 nieduże jabłko4 jajka2 łyżeczki musztardy4 łyżki majonezu lightsólpieprzCzas przygotowania: 60 minMiałam dzisiaj ochotę na sałatkę i pomyślałam, że dawno nie było porów. No i tak dwa pory (białą i nieco tej jasnozielonej części) kroję na plasterki, wrzucam do jakiegoś naczynia i blanszuję przez dłuższą chwilę, aby zmiękły i były bardziej lekkostrawne. Następnie odcedzam i czekam, aż wystygną.W tym czasie gotuję 4 jajka na twardo. Studzę je i kroję na kostkę (lub coś zbliżonego). Na kostkę kroję również ogórki, które daję na chwilę na sitko, żeby sobie odciekły. No i na końcu kroję też na kostkę (jakże oryginalnie…) jabłko, które złamie nieco ostre pory i kwaśnego ogórka.Jeśli pory już wystygły, dodaję resztę składników, musztardę i majonez, no i do smaku sól oraz pieprz.
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecieSałatka ziemniaczana
Jaja w sosie tatarskimTatar z łososia
Sałatka śledziowa