Wykonanie
Składniki2
pory2
ogórki kiszone1 nieduże
jabłko4
jajka2 łyżeczki
musztardy4 łyżki
majonezu light
sólpieprzCzas przygotowania: 60 minMiałam dzisiaj ochotę na
sałatkę i pomyślałam, że dawno nie było
porów. No i tak dwa
pory (białą i nieco tej jasnozielonej części) kroję na plasterki, wrzucam do jakiegoś naczynia i blanszuję przez dłuższą chwilę, aby zmiękły i były bardziej lekkostrawne. Następnie odcedzam i czekam, aż wystygną.W tym czasie gotuję 4
jajka na twardo. Studzę je i kroję na kostkę (lub coś zbliżonego). Na kostkę kroję również
ogórki, które
daję na chwilę na sitko, żeby sobie odciekły. No i na końcu kroję też na kostkę (jakże oryginalnie…)
jabłko, które złamie nieco ostre
pory i kwaśnego
ogórka.Jeśli
pory już wystygły, dodaję resztę składników,
musztardę i
majonez, no i do smaku
sól oraz
pieprz.
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Sałatka ziemniaczana
Jaja w
sosie tatarskimTatar z
łososiaSałatka śledziowa