ßßß


Sałatki z pora robię w różnej wersji – od najprostszej, z jabłkiem, poprzez dodanie ogórków po najbogatsza wersję – z jajkami i groszkiem. Ta chyba smakuje nam najbardziej a teraz pasuje mi do dwóch akcji.duży por ( biała i jasnozielona część)3 jajka na twardo3 ogórki kiszone2 jabłkapuszka groszkumajonez pół na pół z jogurtem i łyżeczka musztardysól, pieprzPora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Solimy, by zmiękł i odstawiamy na 10 minut. Ogórki kiszone i jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do pora. Jajka kroimy w kostkę, dodajemy też odcedzony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy majonez i jogutr w towarzystwie musztardy. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się ” przegryzła”. Dobra do mięsa i wędlin. Smacznego!