Wykonanie
Śledzia robię na różne sposoby. Nawet w wersji z
rodzynkami, która jest zresztą moją ulubioną, ale o tym innym razem. Ta
sałatka jest ekspresowa, bardzo smaczna i absolutnie nieskomplikowana nawet dla kogoś kto w temacie
śledzi nie czuje się zbyt dobrze. Pasuje na imprezę lub rodzinne spotkanie, chociaż najlepsza jest wyjadana bez zbędnych ceregieli prosto z miski:)
Składniki: (proporcje można modyfikować wg. uznania)250 g płatów
śledziowych2
jajka4
ogórki kiszone1
porłyżeczka
musztardyłyżka
majonezu1-2 łyżki
jogurtupieprzsólopcjonalnie: pół
jabłkamasłoWykonanie:
Śledzie pokrój w kawałki.
Jajka,
jabłko i
ogórki w kostkę.
Por przekrój na pół i pokrój w półtalarki. Podsmaż go na
maśle aż stanie się miękki. Odstaw do wystudzenia. Wrzuć wszystkie składniki do miski i lekko wymieszaj. Dodaj
musztardę,
majonez i
jogurt. Dopraw do smaku tylko ostrożnie z
solą:) Wymieszaj delikatnie.Smacznego!