ßßß
Składniki4 średnie ziemniaki2 pomidory1 spora czerwona papryka (a jeszcze lepiej żółta lub pomarańczowa)2 duże ogórki kiszonepęczek szczypiorkumajonezmusztardasólpieprzCzas przygotowania: 10 min plus gotowanie i studzenie ziemniakówSałatka ziemniaczana to jedna z moich ulubionych sałatek. Jak ziemniaki ugotowane, to reszta już idzie z górki. Można ją spokojnie podać zamiast ziemniaków czy ryżu do drugiego dania, ale jako samodzielne danie też jest w porządku.Gotuję ziemniaki w mundurkach – normalnie obieram i kroję przed gotowaniem, więc są w mig gotowe. Takie w mundurkach to niestety dłuższa chwila, ale smak zdecydowanie lepszy. Po ugotowaniu odcedzam je i zostawiam do przestygnięcia.Parzę pomidory i obieram je ze skórki, a następnie kroję na kostkę. Paprykę też kroję na drobną kosteczkę, ogórki kiszone natomiast na plasterki. Drobno siekam szczypiorek. Mieszam majonez z musztardą – proporcji nie podaję, bo to zależy od dnia – jak mam ochotę na coś ostrzejszego, dodaję mocniejszej musztardy i zmniejszam ilość majonezu. Jak ma być delikatniej, daję malutko musztardy. Wedle uznania.Sałatka fajnie wygląda rozłożona na części pierwsze – można ją bez przeszkód tak zaserwować. Można też poukładać ją warstwami w misce czy salaterce. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję, to warstwy lekko doprawcie solą i pieprzem. Nie za wiele, ponieważ ogórki kiszone najczęściej są dość słone. Smacznego!

Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Sałatka śledziowaPor wieczorową porą
Jaja w sosie tatarskimTrzy błyskawiczne dipy