Wykonanie
Składniki4 średnie
ziemniaki2
pomidory1 spora
czerwona papryka (a jeszcze lepiej żółta lub pomarańczowa)2 duże
ogórki kiszonepęczek
szczypiorkumajonezmusztardasólpieprzCzas przygotowania: 10 min plus gotowanie i studzenie
ziemniakówSałatka ziemniaczana to jedna z moich ulubionych sałatek. Jak
ziemniaki ugotowane, to reszta już idzie z górki. Można ją spokojnie podać zamiast
ziemniaków czy
ryżu do drugiego dania, ale jako samodzielne danie też jest w porządku.Gotuję
ziemniaki w mundurkach – normalnie obieram i kroję przed gotowaniem, więc są w mig gotowe. Takie w mundurkach to niestety dłuższa chwila, ale smak zdecydowanie lepszy. Po ugotowaniu odcedzam je i zostawiam do przestygnięcia.Parzę
pomidory i obieram je ze skórki, a następnie kroję na kostkę.
Paprykę też kroję na drobną kosteczkę,
ogórki kiszone natomiast na plasterki. Drobno siekam
szczypiorek. Mieszam
majonez z
musztardą – proporcji nie podaję, bo to zależy od dnia – jak mam ochotę na coś ostrzejszego, dodaję mocniejszej
musztardy i zmniejszam ilość
majonezu. Jak ma być delikatniej,
daję malutko
musztardy. Wedle uznania.
Sałatka fajnie wygląda rozłożona na części pierwsze – można ją bez przeszkód tak zaserwować. Można też poukładać ją warstwami w misce czy salaterce. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję, to warstwy lekko doprawcie
solą i
pieprzem. Nie za wiele, ponieważ
ogórki kiszone najczęściej są dość słone. Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Sałatka śledziowa
Por wieczorową
porąJaja w
sosie tatarskimTrzy błyskawiczne dipy