Wykonanie
Dlaczego dla niespodziewanych gości? Bo szybko się ją robi a i składniki nie są skomplikowane i przeważnie są w domu. W czasie, gdy gotują się
jajka, kroimy
pomidory i
ogórki na ósemki, wykładamy półmisek
sałatą lub inną
zieleniną, na końcu wszystko malowniczo układamy i ozdabiamy kleksami z
majonezu. Watro
mieć do niej dobre
kiszone ogórki, takie, jak na przykład teW sezonie, gdy brak
pomidorów, zastępuję je czasem
papryką pomidorową za słoika. A
ogórki kiszone można czasem zastąpić dobrymi
korniszonami. Przejdźmy do konkretów:
SAŁATKA JAJECZNO-
POMIDOROWO-OGÓRKOWA4
jajka ugotowane na twardo3-4
pomidory3-4 średnie
kiszone ogórkisałata lub
kapusta pekińskamajonezsól,
pieprz,
szczypiorek lub inna
zieleninaJak już wspomniałam, gdy
jajka się gotują, wykładamy półmisek liśćmi
zielonej sałaty i lekko solimy.
Pomidory kroimy w ósemki,
ogórki na ćwiartki i jeszcze na pół w poprzek. Układamy to wszystko na przemian, zostawiając miejsce dla
jajek. Gdy te będą gotowe, studzimy je lekko, obieramy i kroimy na ćwiartki. Uzupełniamy nimi naszą
sałatkę. Ozdabiamy kleksami
majonezu i posypujemy
solą i kto chce-
pieprzem. Na koniec ozdabiamy
zieleniną, najlepiej
szczypiorkiem. Szybka, smaczna i efektowna kolorystycznie. Smacznego!