Wykonanie
Święta już za nami a przed jeszcze Sylwester. Część z nas wybiera się na bale a część organizuje domowe party w gronie znajomych. Ja wybieram się na zorganizowanego Sylwestra ale mam coś dla tych, którzy przyjmują gośći u siebie. Bankietówki- to małe przekąski, które świetnie nadają się na tego typu imprezy. Część przepisu można przygotować sobie parę dni wcześniej ba nawet miesiąc wczesniej. Nie wymagajają za wilele wysiłku a smakują znakomicie. Sam wygląd i smak zależy od naszej wyobraźni. Ja serwowałam z
pastą jajeczną. Przepis pochodzi z tąd.
Składniki :
chlebSkładniki na pastę :
jajka ugotowane na twardopęczek
szczypiorkusól,
pieprzmajonezZa pomocą foremki wycinamy z
chleba różnorodne kształty ( u mnie gwiazdki i serduszka ), rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w temp. 180 °C do zrumienienia
chlebka z obu stron ( u mnie około 10 minut, przyrumieniły sie z obu stron, nie trzeba było odwaracać ). Gotowe grzanki przekładamy do słoika. Tak przygotowane możemy przechowywać bardzo długo.
Pasta jajecznaJajka rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków ( można je też zetrzeć na drobnych oczkach na tarce ).
Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do
jajek. Doprawiamy
solą,
pieprzem, dokładamy
majonez, mieszamy.Tak przygotowaną pastę nakładamy do rękawa cukiernicznego i wyciskamy porcjami na każdą grzankę.* Uwaga Monsai :Tosty od niektórych past ( bardziej wilgotnych ) mogą nabierać zbyt szybko wilgoci. Dlatego najpierw najlepiej położyć kawałek
sałaty a
potem pastę.* Moja uwagaPrzy tej paście nie trzeba nakladać
sałaty. :) Tościki nie wilgną.