ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

nazwa

Wykonanie

Ta pasta to smak mojego dzieciństwa i smak wakacji, bo tylko na wakacje ją jadłam. Spędzając wolny czas latem na wsi, gdzie jajek było pod dostatkiem, a szczypiorek, który dawniej można było tylko jeść w sezonie rósł w przydomowym ogródku, babcia rozpieszczała nas takim właśnie rarytasem:-).
Do dzisiaj jest regularnie konsumowana w moim domu przez cały rok, bo teraz zakup „zielonego” możliwy jest nie tylko w sezonie. Choć tamten szczypiorek smakował jakoś inaczej, tak mi się wydaje;-).
Składniki:
4 - 5 jajek,
pęczek szczypiorku,
2 łyżki majonezu ,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Majonezu dodać tyle ile się lubi, wszystko zależy od konsystencji - ma być gęsta, nie płynna. Moja babcia dodawała masła zamiast majonezu.
Przepis zgłoszony do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/07/pasta-jajeczna.html