ßßß
Składnikijaja (u mnie 10)6 dużych ogórków kiszonych1 słoiczek grzybów marynowanych (150 g)2 łyżki majonezu1 płaska łyżka musztardypieprzCzas przygotowania: 15 minUrodziłam się w Małkini… Nie, nieprawda. Ale tak mi się jakoś "Rejs" nasunął, kiedy sobie przypomniałam, jak się jadało za czasów PRL-u. Szczęściarze już pewnie nie wiedzą :) Szynka z puszki (jak ja jej nie lubiłam) stanowiła szczyt marzeń. A pomarańcze w sklepach "rzucali" tylko przed Bożym Narodzeniem ;) No, ale szczęśliwie kury chodziły po podwórku i znosiły jaja, a ogórków w ogrodzie też nie brakowało. Dziś takie wspomnienie z tamtych czasów, czyli sos tatarski. Z tą różnicą, że majonezu nie trzeba kręcić ;)Mój sos jest mało płynny, jeśli wolicie, żeby miał rzadszą konsystencję, dajcie więcej majonezu.W zasadzie to taki przepis bez przepisu – obieram ogórki i kroję je na kostkę. Kroje też grzyby (użyłam podgrzybków – mogą być inne, ale odradzam maślaki – bardzo się "ciągną"), dodaję majonezu i musztardy, no i ewentualnie doprawiam pieprzem. Soli już nie daję, bo jest jej dość w ogórkach. Jeśli chcecie, aby kolor był bardziej wyrazisty, można posiekać koperek lub natkę pietruszki i też dodać do całości.Teraz jest do wyboru cała masa pikli, więc można potestować inne warzywa. Ja się trzymam tej wersji.Jeszcze tylko kilka jaj na twardo i można zajadać. Smacznego!

Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecieSałatka ziemniaczanaPor wieczorową porąTatar z łososia
Marynowany śledź