Wykonanie
Składniki2 kg
ziemniaków1 kg
marynowanych śledzi5 jaj7 średnich
kiszonych ogórkówpęczek
pietruszki1 mały słoiczek
majonezusólpieprzCzas przygotowania: 30-40 minDzisiaj zapraszam na
sałatkę śledziową. Prosta w wykonaniu, a przy tym smaczna. Podana ilość składników starcza na dwie spore sałatki. Jeśli więc planujecie zaprosić gości i będzie ich kilku, akurat powinno wystarczyć.Gotuję
ziemniaki w mundurkach, odcedzam i zostawiam do wystygnięcia. Gotuję
jaja na twardo i zalewam zimną
wodą, żeby je schłodzić. Tymczasem obieram
ogórki kiszone i kroję je na kostkę. Żeby
sałatka nie pływała, wrzucam je na sitko i niech sobie odciekają.Mam
śledzie zrobione według tego przepisu . Nie są zbyt kwaśne, więc nadają się idealnie. Kroję je na kostkę. Siekam drobno
pietruszkę.
Ziemniaki i
jaja są już zimne, więc
ziemniaki obieram – wystarczy delikatnie podważyć skórkę nożem i powinna sama odejść. Następnie kroję je na kostkę. Po obraniu jaj również kroję je drobno.
Składniki gotowe, wystarczy je teraz zmieszać, doprawić
solą,
pieprzem i dodać
majonezu. Na tę ilość składników
daję tylko jeden mały
majonez – ot, żeby wszystko trzymało się razem.
Śledź z natury jest dość tłusty, więc moim zdaniem więcej
majonezu nie trzeba. Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Jaja faszerowane
pieczarkamiSałatka jarzynowa w galarecie
Por wieczorową
porąSałatka pieczarkowa