ßßß Cookit - przepis na Sałatka pieczarkowa z porem

Sałatka pieczarkowa z porem

nazwa

Wykonanie

Sałatka z pieczarek w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją można powiedzieć w między czasie. Gotuję pieczarki i jajka wcześniej, daję im wystygnąć, a sama zajmuję się innymi rzeczami.
Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie.
Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego.
Składniki:
60 dag pieczarek
1 duży por
4 średnie ogórki kiszone
4 jajka
2 - 3 łyżki majonezu
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek)
Przygotowanie:
Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, dodać sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki.
Jajka włożyć do zimnej wody i dodać szczyptę soli, to jajka wtedy nie popękają podczas gotowania. Ugotować jajka na twardo, gotować 9 - 10 minut od momentu zagotowania się. Po ugotowaniu jajka włożyć do zimnej wody i wystudzić.
Białą część pora umyć, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Pokrojonego pora posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut.
Ogórki obrać i pokroić na cienkie półplasterki.
Jajka obrać i drobno pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (ilość według upodobań), pieprz i sól do smaku.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/01/saatka-pieczarkowa-z-porem.html