Wykonanie
Sałatka z
pieczarek w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją można powiedzieć w
między czasie. Gotuję
pieczarki i
jajka wcześniej,
daję im wystygnąć, a sama zajmuję się innymi rzeczami.Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie.Taka
sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub
schabowego.
Składniki:60 dag
pieczarek1 duży
por4 średnie
ogórki kiszone4
jajka2 - 3 łyżki
majonezusólpieprz1 łyżeczka
soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania
pieczarek)Przygotowanie:
Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną
wodą, dodać
sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki.
Jajka włożyć do zimnej
wody i dodać szczyptę
soli, to
jajka wtedy nie popękają podczas gotowania. Ugotować
jajka na twardo, gotować 9 - 10 minut od momentu zagotowania się. Po ugotowaniu
jajka włożyć do zimnej
wody i wystudzić.Białą część
pora umyć, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Pokrojonego
pora posypać 1/2 łyżeczki
soli i odstawić na około 10 minut.
Ogórki obrać i pokroić na cienkie półplasterki.
Jajka obrać i drobno pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wymieszać, dodać
majonez (ilość według upodobań),
pieprz i
sól do smaku.