Wykonanie
Składniki1 kg
pieczarek5 jaj1 pęczek
pietruszkisólpieprz4-5 łyżek
majonezuCzas przygotowania: 35-40 minZ wypadu do ogrodu wyszły nici, bo od rana leje. Jest trochę ponuro, więc dla pocieszenia i na otarcie łez
sałatka pieczarkowa ;) Odrobinę pracochłonna, ale ogólnie nieskomplikowana.Wrzucam na gotującą się
wodę obrane
pieczarki i podgotowuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i niech stygną. Gotuję
jaja na twardo i studzę. Kiedy to wszystko stygnie, siekam drobno pęczek
pietruszki.Teraz muszę pokroić na kostkę
jaja i
pieczarki – monotonne zajęcie.
Jaja idą w miarę szybko, ponieważ kroję je wzdłuż, jeszcze raz wzdłuż i wszerz na maszynce do krojenia
jajek.
Pieczarki już nożem, więc chwila schodzi.Mieszam składniki, dodaję
soli i
pieprzu do smaku. Dobrze jest zostawić na chwilę
sałatkę w takim stanie, żeby przeszła
solą oraz
pieprzem i dopiero dodać
majonez.
Sałatka z
pieczarek jest
banalna, jak widzicie, ale bardzo bardzo smaczna. Ja jadam ją
solo, rodzina z
wędlinami. Najlepiej podać ją w dniu, kiedy się ją robi. Na drugi lubi podejść
wodą z
pieczarek i
traci na atrakcyjności wizualnej. Smak pozostaje na szczęście taki sam :) A teraz śmigam zjeść co nieco ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Jaja faszerowane
pieczarkamiSałatka śledziowa
Sałatka jarzynowa w galarecie
Marynowany śledźPieczone pierogi z farszem z
mięsa i
kapusty