Wykonanie
Faszerowane
jajka, to stały punkt na naszym Wielkanocnym
stole, choć robię je również poza świętami. Bardzo lubię połączenie smaku
jajek z
pieczarkami, a samo wykonanie potrawy jest banalnie proste, choć ciut pracochłonne. Niemniej polecam przepis, bo jest wielokrotnie sprawdzony.
Składniki:5
jajek ugotowanych na twardo25 dkg
pieczarek1 mała cebula`2 łyżki gęstego
majonezu ( u mnie
Winiary)
sól i
pieprz do smaku1 łyżka
olejuDekoracja:kilka listków
pietruszki i
sałatykilka
rzodkiewekkurczaczek z
jajkaSposób przygotowania:
Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć
żółtka.
Pieczarki i
cebulę obrać , pokroić i podsmażyć na
oleju. Ostudzić i przekręcić przez maszynkę razem z
żółtkami.Doprawić
solą i
pieprzem , dodać
majonez i wymieszać. Farsz nałożyć na
jajka. Na półmisku rozłożyć
sałatę,
jajka, listki
pietruszki i fantazyjnie wycięta
rzodkiewki.W centralnym punkcie talerza usadzić zajączka.
Wykonanie kurczaczka ...
ostrym nożykiem ponacinać
jajko mniej więcej w jego połowie. Delikatnie wyjąć
żółtko. Z dna
jajka odciąć końcówkę aby dobrze stało. Na obie połówki nałożyć odrobinę
majonezu i ponownie umieścić w nich
żółtko. Oczka zrobić z
goździków, a nosek z końcówki
papryki