ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Faszerowane jajka, to stały punkt na naszym Wielkanocnym stole, choć robię je również poza świętami. Bardzo lubię połączenie smaku jajek z pieczarkami, a samo wykonanie potrawy jest banalnie proste, choć ciut pracochłonne. Niemniej polecam przepis, bo jest wielokrotnie sprawdzony.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
25 dkg pieczarek
1 mała cebula`
2 łyżki gęstego majonezu ( u mnie Winiary)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Dekoracja:
kilka listków pietruszki i sałaty
kilka rzodkiewek
kurczaczek z jajka
Sposób przygotowania:
Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Pieczarki i cebulę obrać , pokroić i podsmażyć na oleju. Ostudzić i przekręcić przez maszynkę razem z żółtkami.Doprawić solą i pieprzem , dodać majonez i wymieszać. Farsz nałożyć na jajka. Na półmisku rozłożyć sałatę, jajka, listki pietruszki i fantazyjnie wycięta rzodkiewki.W centralnym punkcie talerza usadzić zajączka.
Wykonanie kurczaczka ...ostrym nożykiem ponacinać jajko mniej więcej w jego połowie. Delikatnie wyjąć żółtko. Z dna jajka odciąć końcówkę aby dobrze stało. Na obie połówki nałożyć odrobinę majonezu i ponownie umieścić w nich żółtko. Oczka zrobić z goździków, a nosek z końcówki papryki
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/jajka-faszerowane-pieczarkami.html