Wykonanie
Składniki1 szklanka
kaszki kuskusszczypta
soli5 dag
migdałów5 dag
rodzynek10 dag suszonych
śliwek10 dag
suszonych morelicytrynakilka listków
mięty1 duża łyżka
mioduCzas przygotowania: 15-20 min
Kuskus. Cudowna
kaszka, która nadaje się do jedzenia zarówno na ostro, jak i na słodko. Jako dodatek i jako samodzielne danie.Odmierzam 1 szklankę
kaszki, wsypuję ją do garnka lub innego naczynia. Lekko
solę i zalewam wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Po 5 minutach
kuskus powinien napęcznieć i wtedy dziabię go widelcem.W międzyczasie zalewam wrzątkiem
rodzynki i
migdały. Niech się chwilę moczą, a ja sobie kroję na kawałeczki
suszone śliwki i
morele. Dodaję je do
kaszki. Odcedzam
rodzynki i
migdały.
Rodzynki wrzucam do
kaszki, a
migdały kroję na części (po przekrojeniu na pół ładnie schodzi z nich skórka – ale jeśli nie chce Wam się bawić,
dajcie płatki migdałowe) i też dodaję do mojej mieszanki.Teraz czas na
miód – kupuję naturalny, żeby nie pchać w siebie
cukru, tylko rzeczywiście zjeść nieco
miodu (zwłaszcza w zimie – zawsze to jakas ochrona przed wirusami). Dodaję go do sałatki i mieszam jeszcze raz. Na koniec siekam
miętę – trochę przełamie słodki smak i wyciskam całą
cytrynę. Jeszcze raz mieszam, przekładam do salaterek, jakaś dekoracja i mam świeże, pachnące danie!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąCiasto
marchewkoweBrzoskwinie faszerowane pastą z
tuńczykaKurczak z
kaszką kuskusKlasycznie – naleśniki z
białym serem