ßßß Cookit - przepis na Bakaliowy kuskus

Bakaliowy kuskus

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 szklanka kaszki kuskus
szczypta soli
5 dag migdałów
5 dag rodzynek
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
cytryna
kilka listków mięty
1 duża łyżka miodu
Czas przygotowania: 15-20 min
Kuskus. Cudowna kaszka, która nadaje się do jedzenia zarówno na ostro, jak i na słodko. Jako dodatek i jako samodzielne danie.
Odmierzam 1 szklankę kaszki, wsypuję ją do garnka lub innego naczynia. Lekko solę i zalewam wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Po 5 minutach kuskus powinien napęcznieć i wtedy dziabię go widelcem.
W międzyczasie zalewam wrzątkiem rodzynki i migdały. Niech się chwilę moczą, a ja sobie kroję na kawałeczki suszone śliwki i morele. Dodaję je do kaszki. Odcedzam rodzynki i migdały. Rodzynki wrzucam do kaszki, a migdały kroję na części (po przekrojeniu na pół ładnie schodzi z nich skórka – ale jeśli nie chce Wam się bawić, dajcie płatki migdałowe) i też dodaję do mojej mieszanki.
Teraz czas na miód – kupuję naturalny, żeby nie pchać w siebie cukru, tylko rzeczywiście zjeść nieco miodu (zwłaszcza w zimie – zawsze to jakas ochrona przed wirusami). Dodaję go do sałatki i mieszam jeszcze raz. Na koniec siekam miętę – trochę przełamie słodki smak i wyciskam całą cytrynę. Jeszcze raz mieszam, przekładam do salaterek, jakaś dekoracja i mam świeże, pachnące danie!
Podobne przepisy
Salsa paprykowa ze smażoną cukinią
Ciasto marchewkowe
Brzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka
Kurczak z kaszką kuskus
Klasycznie – naleśniki z białym serem
Źródło:http://www.gryzz.pl/bakaliowy-kuskus